Tedarikçi Denetiminin İçeriği
Tedarikçi denetimi yapılırken denetim bir takım unsurları içermelidir. Bunlardan bazıları şöyledir:
Tedarikçi yönetim sistemleri
Satın alma ve tedarikçi yönetimi
Tedarikçi seçim ve değerlendirme
Tedariklere ilişkin tüm dokümanların gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi
Sahanın tetkik edilmesi için faaliyet planı yapılması ve faaliyete geçilmesi
Sistem içerisindeki uygunsuzlukların belirlenmesi ve bu uygunsuzlukların giderilebilmesi için kök nedenlere ulaşılması
Denetim esnasında etkin bir iletişim sağlanması
Denetimlerin psikolojik boyutlarının değerlendirilmesi
Tedarikçilere ilişkin farklı alternatifler oluşturulması ve pazar içerisinde kurumun pazarlık payının artırılarak rakiplerine karşı üstünlük kazanması gibi unsurlar sayılabilmektedir.
Tedarikçi Denetiminin Kurumlar Açısından Faydası
Tedarikçileriniz ile gerçekleştirmiş olduğunuz ya da gerçekleştireceğiniz ticaret sözleşmeleri için yapacağınız bir tedarikçi denetiminin kurum için faydalarından bazıları aşağıdaki gibidir:
Firmanın tedarikçi portföyü incelenir
Firmanın tedarik zinciri sıkıntısı çözülür
Potansiyel analizi ve profil teşhisi yapılır. Bu sayede kurum için en uygun devamlı ya da bir defalık tedarikçiler seçilir
Kuruma yeni bir performans sunulur
Yapılan çalışmalar sonrasında sistematik bir tedarikçi rekabeti oluşturularak kurumun pazarlık gücü artırılır.
Tüm bu faaliyetler kurumlar açısından oldukça avantajlı ve kazanç sağlayıcı faktörlerdir. Ancak birçok firma bu tarz faaliyetleri genellikle kendi kurumsal kadrosu içinden kişilere yaptırmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki, kurumsal bir tedarikçi denetiminin kuruma fayda sağlayabilmesi için söz konusu çalışmaları yapacak denetçilerin belirli niteliklere sahip olması gerekmektedir.
Tedarikçi Denetiminin Kazandırdıkları
Tedarikçi denetimi, ticaret yapılan kurumların değerlendirilmesini ve gelişime ihtiyaç duyulan birtakım alanların tespit edilmesini sağlamaktadır. Bütün tedarik zinciri için belirli bir takım standartlar oluşturup, kuruma ait tüzük ve şeffaflığa tedarikçiler tarafından uyulmasını sağlamaktadır.
Ayrıca tedarikçi denetimleri, firmanın üretim süreçlerini de dengeleyerek firmanın rakipleri arasındaki rekabet gücünü de artırır ve firmanın büyümesine katkıda bulunur. Özellikle ticaretin küreselleşmesi ile birlikte artık dünyanın her yerinde tedarikçilerin olması mümkündür. Dolayısıyla uluslararası belgelendirme sistemleri ile global pazar ağı içerisinde oldukça avantajlı fırsatlar da elde etmek mümkündür.